Čírovnica májová/Májovka
Slovensky: Čírovnica májová
Latinsky: Calocybe gambosa (Fr.) Donk
Česky: Čirůvka májovka
Výborná jedlá huba
Výskyt: IV. - V.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 60-120 mm v priemere, za mladi je zvoncovite až kuželovite klenutý, neskôr plocho rozprestretý, hladký, holý. Spočiatku je belavý až krémový, v dospelosti často okrovožltkastý až žltohnedastý.
Plodná časť:
Lupene sú 5-9 mm široké, tenké, husté, pri hlúbiku zvyčajne zúbkom vykrojené, niekedy aj prirastené a čiarkou zbiehavé. Za mladi sú belavé až krémové, neskôr bledookrové.
Hlúbik:
Hlúbik je 40-90 mm dlhý a 15-40 mm hrubý spočiatku takmer bruškatý, neskôr valcovitý, plný, belavý až krémový, dolu často bledookrový.
Dužina:
Dužina je biela alebo belavá, na vzduchu nemení farbu. Vôňou pripomína čerstvú múku, chuť má veľmi príjemnú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je smotanovobiely.
Ľudové názvy:
májovka
Výskyt:
Čírovnica májová rastie od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. V niektorých oblastiach sa vyskytuje aj v júni a júli. Taktiež sa dá nájsť aj na jeseň, kedy vyrastá na lúkach v októbri alebo novembri.
Význam:
Je to veľmi chutná jedlá huba vhodná na akúkoľvek úpravu.
Podobné druhy:
Entoloma sinuatum
Poznámka / Zaujímavosti:
Je typická svojou múčnou vôňou, veľmi hustými a tenkými lupeňmi, krémovobielej farby a pevnou, mäsitou dužinou. Pozor na zámenu s jedovatou hodvábnicou veľkou, ktorá má ružový výtrusný prach, májovka má výtrusný prach smotanovobiely.