Plávka zelenkastá
Slovensky: Plávka zelenkastá
Latinsky: Russula virescens (Schaeff.) Fr.
Česky: Holubinka nazelenalá
Výborná jedlá huba
Výskyt: VI. - X.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 60-140 mm v priemere, najprv je takmer guľovitý, potom polguľovite klenutý a napokon plocho rozprestretý, v strede často vtlačený. Býva medenkovozelený alebo bledo olivovookrový s hrdzavohnedými škvrnami, v dospelosti bledší, na okraji tupý, často široko hrboľkovite ryhovaný. Pokožka je suchá, chrastavá, v dospelosti sa rozpukáva na políčka; olúpať sa zvyčajne nedá, alebo iba výnimočne za vlhkého počasia možno ju olúpať do polovice klobúka.
Plodná časť:
Lupene sú spočiatku biele, neskôr bledokrémové, 5-11 mm široké, husté, pri okraji zaoblené; na ostrí bývajú v dospelosti hnedookrové.
Hlúbik:
Hlúbik je 60-120 mm dlhý a 15 40 mm hrubý, zvyčajne valcovitý. Je biely, na poranených miestach hrdzavie. Spočiatku býva tvrdý, plný a v dospelosti vnútri špongiovite drobivý.
Dužina:
Dužina je biela, na vzduchu dostáva často hrdzavookrový tón. Za mladi býva tvrdá. Má miernu orieškovú chuť a vôňu slabú, ovocnú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je čistobiely alebo často aj bledokrémový.
Ľudové názvy:
plávka, splávka, plavuša, holubienka, holubica, holúbka, holubnička, sivianka
Výskyt:
Plávka zelenkastá rastie od júna do októbra v listnatých aj v ihličnatých lesoch, no najmä pod dubmi a brezami. Objavuje sa i za suchšieho počasia, keď iných húb niet: Je rozšírená v celom miernom pásme severnej pologule.
Je to jedna z najchutnejších húb vôbec. Už v starovekom Ríme bola obľúbená ako lahôdka. Je vhodná na akúkoľvek úpravu v kuchyni.