Plávka jahodovočervená
Slovensky: Plávka jahodovočervená
Latinsky: Russula paludosa Britzelm.
Česky: Holubinka jahodová
Výborná jedlá huba
Výskyt: VI. - IX.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 80-150 mm v priemere, najprv je polguľovitý, neskôr plochý, hladký, holý. Býva jahodovočervený, niekedy bledne do oranžova. Pokožka je mierne lesklá a dá sa pomerne ďaleko k stredu zlúpať.
Plodná časť:
Lupene sú najprv biele alebo jemne žltkasté, neskôr maslovožlté s okrovým odtieňom, pri okraji klobúka zaoblené, husté.
Hlúbik:
Hlúbik je 40-120 mm dlhý a 20-35 mm hrubý, valcovitý alebo mierne kyjakovitý, za mladi plný, v dospelosti pórovitý, biely, často miestami ružovkastý.
Dužina:
Dužina je biela, na vzduchu nemení farbu. Chuť má miernu, často v lupeňoch mierne naštiplavelú, nepretrvávajúcu a vôňu neurčitú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je sýto smotanovokrémový.
Výskyt:
Plávka jahodovočervená rastie od júna do septembra vo vlhkých ihličnatých aj v zmiešaných lesoch, mykorízna je so smrekom a borovicou. Je rozšírená v celom miernom pásme severnej pologule.
Význam:
Je to dobrá jedlá huba, vhodná na prípravu gulášu alebo ako príloha k mäsitým jedlám.