Hríb smrekový
Slovensky: Hríb smrekový
Česky: Hřib smrkový
Latinsky: Boletus edulis
je jedlá huba z čeľade hríbovité.
Rastie v mykoríznej symbióze so smrekmi. Je to jedlá a vynikajúca huba, vhodná na sušenie i na mrazenie. Je veľmi podobný s hríbom dubovým (dubákom), ktorý je aj jeho príbuzný. Jeho výtrusorodá vrstva (tzv. hymenofor) je rúrkovitá, dužina je vláknitá. V hornej tretine hlúbika má útvar zvaný sieťka. Jeho výtrusný prach má špinavozelenú farbu.
Výborná jedlá huba
Výskyt: VIII. - XI.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 60-250 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom plocho rozprestretý. Za mladi, kým je prikrytý ihličím, býva biely, potom hnedý a v dospelosti tmavohnedý (oveľa tmavší ako klobúk hríba dubového), bez žltého pása na okraji. Je hladký, lesklý, v mladosti trochu plstnatý, čoskoro však holý (aj na mladých exemplároch môžeme plstnatosť pozorovať iba v priehlbinkách pomocou lupy). Za vlhkého počasia alebo po daždi býva slizký.
Plodná časť:
Rúrky sú 8-30 mm dlhé, pri hlúbiku vykrojené, najprv biele alebo belavé, potom bledožlté a napokon žltozelené až olivovozelené. Od dužiny klobúka sa dajú ľahko oddeliť. Póry sú drobné, okrúhle, rovnako sfarbené ako rúrky, otlačením nemenia farbu.
Hlúbik:
Hlúbik je 30-200 mm dlhý a 15-70 mm hrubý. Za mladi bruchatý, v dospelosti valcovitý. Je zvyčajne biely, ozdobený jemnou sieťkou, ktorá siaha najviac do jednej tretiny alebo do polovice hlúbika. Niekedy býva aj hnedastý, avšak nie tak nápadne ako hlúbik hríba dubového.
Dužina:
Dužina je biela alebo belavá, pod pokožkou klobúka s jemným krémovým odtieňom. Na vzduchu nemení farbu. Má príjemnú chuť a vôňu, ale nevonia tak intenzívne ako hríb dubový.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je olivovohnedý alebo olivový.
Ľudové názvy:
hríb, hríb, grib, dubák, kozák, kozar, zapach, tvrdoš, bučák, bukovec, päncel, pelcman, pencurák, čierny dubák
Výskyt:
Hríb smrekový rastie od augusta do novembra v smrekových lesoch (niekedy aj v listnatých lesoch), najmä v podhorských krajoch, vo veľkom množstve.
Podobné druhy:
Boletus reticulatus
Identifikovateľnosť::
Huba je identifikovateľná podľa makroskopických znakov (nie je nutné mikroskopovanie).