Rýdzik surovičkový
Slovensky: Rýdzik surovičkový
Latinsky: Lactifluus volemus (Fr.) Kuntze
Česky: Ryzec syrovinka
Výborná jedlá huba
Výskyt: VI. - X.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má v priemere 50-150 mm, za mladi je plocho klenutý, s mierne podvinutým okrajom, neskôr plochý, v strede vtlačený, v dospelosti často lievikovito prehĺbený, žltohnedý, červenohnedý až hnedý, nepásikovaný, suchý, matný, najprv jemne zamatový, čoskoro lysý, v starobe býva rozpukaný.
Plodná časť:
Lupene sú 4-7 mm široké, husté, dosť hrubé a tvrdé, zbiehavé, najprv krémové, neskôr žltkasté.
Hlúbik:
Hlúbik je valcovitý, 50- 120 mm dlhý a 15-25 mm hrubý, plný, rovnako sfarbený ako klobúk, lenže v bledších odtieňoch, hladký, za mladi belavo oinovatený.
Dužina:
Dužina je tvrdá a lámavá, bledožltkastá, na reze sa od mlieka sfarbuje miestami na sivasto. Chuť má sladkastú a vôňu haringovú. Mlieko je biele, hojné, na vzduchu sa sfarbuje na sivasto, najprv býva sladkasté, neskôr chuťovo nepríjemné.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je krémový až bledookrový.
Ľudové názvy:
surovka, surovienka, surovietka, suroviatka, surovák, pečírka, kravička, kravka
Výskyt:
Rastie od júna do októbra v listnatých aj v ihličnatých lesoch. Plodnice sa objavujú zvyčajne jednotlivo a roztrúsene, vo väčších skupinách iba zriedkavejšie. Miestami je veľmi hojný, inde zasa dosť zriedkavý.
Význam:
Je to jedlý rýdzik, ktorý mnohým veľmi chutí, iným zasa nie. Môže sa jesť aj surový, len tak posolený. Dobrý je aj vyprážaný na masle, posypaný rascou.