Masliak obyčajný
Slovensky: Masliak obyčajný
Latinsky: Suillus luteus (L.) Roussel
Česky: Klouzek obecný
Výborná jedlá huba
Výskyt: V. - XI.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 40-120 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom vankúšovite až plocho rozprestretý, v strede máva niekedy aj tupý hrboľ. Je zvyčajne dosť tmavo sfarbený, ale často býva aj v bledších farebných odtieňoch. Najčastejšie je čokoládovohnedý, inokedy žltohnedý, olivovožltý alebo aj sivastohnedý. Pokožka je slizká a lesklá, oschnutá býva radiálne vláknito pásikavá a dá sa dokonale olúpať.
Plodná časť:
Rúrky sú 6-14 mm dlhé, za mladi bledožlté, potom citrónovožlté až zlatožlté, v dospelosti menej živo sfarbené, k hlúbiku prirastené a iba veľmi zriedkavo mierne zbiehavé, od dužiny klobúka sa dajú ľahko oddeliť. Póry sú rovnako sfarbené ako rúrky, najprv sú záhybovite labyrintové, potom hranaté, dosť drobné, zväčša 0,5 mm v priemere a iba veľmi zriedkavo aj 1 mm, za istých okolností ronia niekedy bielu tekutinu.
Hlúbik:
Hlúbik je 30-110 mm dlhý a 10-25 mm hrubý, valcovitý, najprv bledožltý, na vrchole pod klobúkom citrónovožltý, v dolnej časti hnedastý. Vrchol hlúbika pod klobúkom býva posiaty žltými až hnedastými zrnkami. Biely plsťovite kožovitý závoj, ktorý v mladosti spája hlúbik s okrajom klobúka, zanecháva na hlúbiku zvyšky v podobe prsteňa. Zriedkavo zostávajú útržky závoja aj na okraji klobúka, no potom zmiznú bez stopy. Prsteň na hlúbiku býva čiernohnedastý s fialovým odtieňom.
Dužina:
Dužina je belavá, neskôr citrónovožltkastá (najmä nad rúrkami), v dolnej časti hlúbika býva trochu hnedastá. Je mäkko špongiovitá a dosť vodnatá, v hlúbiku trochu vláknitá. Má slabú, ale príjemnú ovocnú chuť i vôňu.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je hnedý.
Ľudové názvy:
masliak, masliar, mašľar, máselňák, máselník, maslaník, mašlenik, mašlej, maslienka, maslovec, masloviak, maslovka, sopliak, soplačka, mäkýš, bôrovec, borúvka, podborovka, sošňak
Výskyt:
Masliak obyčajný rastie zvyčajne v húfoch od mája do novembra, najčastejšie pod dvojihlicovými borovicami, najviac v nížinných boroch, ale aj v pásme kosodreviny. Je to kozmopolitický druh, vyskytuje sa na všetkých kontinentoch, kde rastú dvojihlicové borovice. U nás je všeobecne rozšírený.
Význam:
Je to výborná jedlá huba, ľahko stráviteľná, vhodná do polievok, omáčok, na nakladanie do octu v zmesi s inými hubami a na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby. Je to najchutnejší masliak vôbec.