Hubári, dajte si pozor. Otrava hrozí aj z húb, pri ktorých by ste to nečakali. A viete, čo najviac účinkuje pri otrave?
Hubári, dajte si pozor. Otrava hrozí aj z húb, pri ktorých by ste to nečakali. A viete, čo najviac účinkuje pri otrave?
Huby majú ako potravina pre človeka síce len malý význam, avšak aj napriek tomu sú veľkou pochutinou a ich uplatnenie v potravinárskom priemysle je pestré. Keďže sú huby pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné, nie sú vhodnou potravou pre deti alebo pre seniorov. Pozrite sa spolu s nami na to, ako rozoznať jedlé huby od jedovatých, ktorá huba má príznaky otravy až po 72 hodinách od jej konzumácie a čím by ste sa mali pri zbere húb riadiť.
„Huby obsahujú veľké množstvo sacharidov, bielkovín, vlákniny a vitamínov, ako napríklad riboflavín, tiamín, kyselinu panthotenovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A a vitamín D, vďaka čomu majú blahodarné účinky na organizmus. Posilňujú imunitný systém, srdce a znižujú hladinu cholesterolu,“ vysvetľuje PharmDr. Lenka Čorbová, farmaceutka z lekárne Dr. Max v Bardejove.
Jedlé vs. jedovaté huby
Vo všeobecnosti huby rastú po celý rok, avšak najlepšie obdobie na zber je od apríla do novembra. Pri smrčkovitých hubách sa sezóna začína ešte skôr, a to už od marca, samozrejme v závislosti od počasia. V máji a júni sa začína sezóna hríbov, kozákov kuriatok, plávok a suchohríbov.
Neexistuje presný zoznam znakov jedovatých húb, ale veľmi často mávajú lepkavý povrch klobúka, nebývajú červivé, zapáchajú a zo spodnej strany klobúka majú lupene. Tieto znaky sú ale veľmi všeobecné a platí pravidlo, že hubu, ktorú nepoznáme, nekonzumujeme. Spoločným znakom najznámejších smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene.
Ako spoznať otravu
„Otrava hubami sa môže prejavovať rôzne, preto pri každom podozrení na otravu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, čo najskôr. Medzi najčastejšie príznaky patria predovšetkým tráviace ťažkosti ako hnačka, vracanie, podráždenosť, dehydratácia, nevoľnosti a kŕče,“ vymenúva farmaceutka. Vracanie nie je podľa nej potrebné potláčať a najlepšie by bolo, ak by pacient alebo príbuzný priniesol k lekárovi aj vzorku jedla, ktoré konzumoval, prípadne nespracované huby alebo aspoň zvratky (ak nimi ešte disponuje). Pre presné informácie, ako v prípade podozrenia na otravu postupovať, kontaktujte Národné toxikologické centrum. Pri podozrení na otravu nikdy nepodávame mlieko.
Medzi najjedovatejšie huby patrí Muchotrávka zelená. Jej zákernosť spočíva v tom, že nástup príznakov otravy je oneskorený, a to aj 72 hodín po konzumácii. Pri jej otrave dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene. „Prvá pomoc pri otrave hubami je podanie vysokých dávok aktívneho uhlia a včasné vyhľadanie lekárskej pomoci. Aktívne uhlie je najlepšie podávať rozrobené vo vode vo forme suspenzie a následné vyhľadanie lekárskej pomoci,“ radí L. Čorbová z lekárne Dr. Max.
Otrava môže byť však podľa farmaceutky spôsobená aj jedlými hubami, napríklad v prípade konzumácie Hnojníka atramentového s alkoholom. Otrava hrozí taktiež pri nevhodnom uskladnení húb alebo nedostatočnou tepelnou úpravou.
Zbierajte len známe huby
Zásadou zberu húb je poznať, čo zberáme a dávať do košíka huby tak, aby nedošlo k ich spareniu. Huby, ktoré nezberáte, neničte, pretože všetko v prírode má svoj význam. Plodnice z nazbieraných húb najprv očistite a vykrúťte, aby sa nepoškodilo podhubie a nazbierané huby čo najskôr spracujte.
Každý hubár by mal zberať len tie huby, ktoré pozná a nemal by experimentovať so svojím zdravím alebo zdravím svojich blízkych.
Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/spotrebitel/clanok/727225-hubari-dajte-si-pozor-otrava-hrozi-aj-z-jedlych-hub-aka-je-prva-pomoc-pri-otrave-ako-rozpoznat-jedlu-od-nejedlej/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss&utm_source=upday&utm_medium=referral